Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Eendaagsen

nk toerfietsen nunspeet 20140124 1586461503Op 25 augustus is dit jaar het 13e NK voor toerfietsers gehouden in Nunspeet. De organisatie was in handen van de plaatselijke vereniging Tc de Volharding. Wij hebben vanuit onze vereniging met zeven mensen hieraan deelgenomen. Dit waren (in alfabetische volgorde) Joop Floris, Jeffry Mooijman, Mario Rijpert, Neel Spapens, Wim Steijaert, Toon Verdaasdonk en ondergetekende. De organisatie binnen de vereniging was in handen van Peter Zoontjens.

Om 7:00 uur vertrokken we met twee auto’s en een voor dit doel zeer gebruiksvriendelijke aanhanger (van de vereniging) voor het vervoer van onze fietsen naar Nunspeet. De weersverwachting was niet geweldig, maar dat mocht de pret niet drukken. We moesten ons 45 minuten voor onze starttijd bij de inschrijftafel melden. Onze starttijd was gepland om 9:56 uur. Na onze aanmelding ontvingen wij een envelop met als inhoud één nummerplaat (nummer 157) voor op één van onze fietsen, zeven bikechips en een aantal tie-wraps om het nummer te bevestigen en om onze houders van de computers te vergrendelen. 

NK Toerfietsen 2012Ook kregen wij nog een polsbandje en een bandje voor om het stuur met een identiek nummer. Dit was nodig ter controle als wij onze fietsen ophaalden uit de stalling en voor een controle tijdens de rit dat iedereen ook op de fiets zat waarmee hij vertrokken was. Net voor de start werd er een groepsfoto gemaakt van ons met de fiets waar ons groepsnummer op gemonteerd was. Ongeveer 50 meter na de foto was de start. Net voor de start werden onze fietsen goed gecontroleerd of alles verzegeld was en of dat wij geen horloge of iets dergelijks bij ons hadden. Wel mochten wij één verzegelde telefoon mee nemen maar dat waren we door de hectiek van de dag vergeten. Ook kregen we nog een routebeschrijving mee. De speaker vroeg aan ons waar Goirle ergens was en waar de naam de Hellen van was afgeleid. Nadat wij dit hem haarfijn hadden uitgelegd zijn wij om 9:56 uur begonnen aan het eerste gedeelte van onze rit.

  Peter Zoontjens had ons (na goed overleg) ingeschreven voor een gemiddelde van 26,8 km/u. Voor alle duidelijkheid, het is de bedoeling dat je zo dicht mogelijk bij het opgegeven gemiddelde uit gaat komen. De vereniging (van alle 78 deelnemende ploegen in onze poule) die het dichtst bij haar opgegeven gemiddelde uitkomt is Nederlands kampioen voor 2012. Je weet dat de rit tussen de 80 en 120 km lang is maar, je weet niet hoe vaak je een verkeerslicht gaat passeren of hoeveel oversteken of heuvels of andere dingen je tijdens de rit tegen gaat komen, waardoor je gemiddelde omlaag kan gaan. En dan kun je natuurlijk ook nog materiaalpech of een lekke band krijgen.

De rit was heel mooi uitgezet door een schitterende omgeving door een heuvelachtig landschap. Er zat één beklimming in die we voor en na de pauze voor onze kiezen hebben gekregen. De rit voerde ons onder andere door de plaatsen Elspeet, Oostendorp, ’t Harde, Epe en Doornspijk. Ook de bewegwijzering was prima voor elkaar.

Op sommige plaatsen stonden borden dat we vanwege de veiligheid achter elkaar moesten gaan rijden. Deze waarschuwing werd ook gecontroleerd. Als je deze waarschuwing niet in acht nam, werd je als groep gediskwalificeerd. De gevaarlijkste oversteken werden bemand door verkeersregelaars of de plaatselijke politie. We hebben de rit in twee gedeeltes gereden met daartussen een pauze waarin goed aan de inwendige mens gedacht werd. Voor deze pauze hadden we 45 minuten de tijd.

Na die 45 minuten ging automatisch de tijd weer lopen. Zowel voor als na de pauze werden we onderweg gecontroleerd en kregen we een sportdrank en iets hartigs. Bij de start, bij de verplichte controles onderweg, tijdens de pauze en tot slot bij de finish reden wij over een mat waar onze tijd werd geregistreerd. Het grootste gedeelte van de dag hebben wij het droog weten te houden, maar de laatste drie kwartier zijn we toch nog goed nat geworden.

We hebben de rit gereden met een verschil van ruim 5 minuten ten opzichte van het door ons opgegeven gemiddelde, met als resultaat een 29e plaats in het eindklassement. De rit moet ongeveer 115 km lang zijn geweest. Voor de volledige uitslag, ga naar www.tcdevolharding.nl.
Alles bij elkaar hebben we een mooie dag gehad die zeer zeker voor herhaling vatbaar is. Ik wil iedereen binnen de vereniging bedanken die betrokken was bij de organisatie van dit NK.

Henk van Rooij

Ps. Het team werd 29ste. Zie hier de uitslagenlijst.

up