Door: Bas van Riel
Zondag, 28 september 2008
Redelijk weer vanavond. Dus besluit ik op woensdag 24 september van de laatste mogelijkheid gebruik te maken om met de club te fietsen. Nog even mijn vrouw gebeld dat het eten om 17.15 klaar moet staan want er zal gefietst gaan worden. Na bijna 3 weken mijn fiets niet aangeraak te hebben. Ja, in en uit de auto laden telt eigenlijk niet mee. Op zondag 21 september toch maar een klein stukje rijden om te zien of het nog wel lekker loopt met de nekblessure. Dat was niet verkeerd maar de pijntjes blijven. Indien mogelijk zal ik woensdag meerijden besluit ik. Zo geschiede. Eerste wat mij te doen stond bij aankomst bij “de Deel” is iedereen vertellen hoe de tocht der tochten is verlopen (verhaal komt nog een keer op deze site te staan). Dan vraagt iemand mij of ik zondag meerij met de Koppelkoers. Ja, natuurlijk want er is niets mooier dan winnen denk ik. Dit geeft mij de mogelijkheid wat in te lopen op leden die wel frequent punten gesprokkeld hebben voor het Hellenrijders klassement, met deelnames aan ritten, die niet in mijn voorbereiding van 2008 pasten. Maar inhalen van de eerste 5 is voor mij niet meer mogelijk. Dus gaat het wat mij betreft om niets anders dan winnen.
Ik heb er zin in want ik ben 's-morgens als tweede bij het clubhuis. Lekker een bakkie en dan met 24 leden aanfietsen. Doel is het Hekse Stalleke te Poppel. Daar staan Dyon en Hans klaar om ons koppelkoersfietsers welkom te heten. Weer een bakkie doen en dan moet er door onze vice voorzitter (annex grabbelaar) gebrabbeld worden uit een hoge hoed. De eerste 3 in de stand van het toerklassement mogen (moeten) als laatste starten. Aan wie ze gekoppeld worden wordt door het lot bepaald. Maar zeker niet aan elkaar. Ik wordt als laatste gekoppeld aan Piet Ketelaars, of Piet aan mij ? Voordeel hiervan is dat we als eerste mogen starten. Nu komt het moeilijkste gedeelte van de koppelkoers. Samen met je maatje een goede inschatting maken van wat je gemiddelde snelheid zal zijn over een niet bekende afstand. We zetten niet te hoog in en kiezen voor 29 Km/uur gemiddelde snelheid. Mooi weer en dus kunnen we het rustig aan doen. We gaan heel rustig van start en besluiten niet naast elkaar maar achter elkaar te rijden en regelmatig te wisselen. Wel even overleggen want hoe hard rijden we nu? We besluiten dat gezien het feit dat er een gemiddelde gereden moet worden, we ongeveer 2 km per uur harder gereden moet worden. Dus koersen we op een snelheid van 31 km/uur. Na een aantal kilometer moeten we een weg oversteken, dan de weg langs Tulderheide naar het fietspad langs de weg Hilvarenbeek-Reusel. Voor Lage Mierde rechtsaf binnendoor naar de weg die recht naar Poppel gaat. Halverwege deze weg moeten we linksaf. Hier was ik nog nooit geweest en met dauw en kouw zag het er prachtig uit. We doen het laatste stukje iets rustiger aan want er zaten minder bochten in het parcours als we dachten. Het gemiddelde van 29 km/uur is een eitje. Voor mijn gevoel zitten we er erg dicht tegen aan. Ja, als je niets geleden hebt onderweg en nog veel over hebt voor een eventuele eindsprint (die we mooi niet doen omdat we anders ver boven die 29 uitkomen), dan weet je dat (ik put uit jarenlange ervaring) je gemiddelde ver beneden de 30 zit. Piet krijgt de eer om de bel te luiden zodat de tijd geklokt mag worden. Dit was mij geheel ontgaan en dus ben ik blij dat Piet opgelet heeft bij de briefing.
|
|
Het wachten kan beginnen. Welke prestaties zullen de overige deelnemers neerzetten. De organisatoren zijn zo vriendelijk om na enig aandringen ons de afgelegde afstand te verklappen. We hebben volgens hun zeggen 29,7 km afgelegd. Dus dat hadden we onderweg goed ingeschat want we kwamen na kort overleg tot een kleine 30 km. Met een tijd van 55 minuten en 7 seconden zijn we wel de winnaars. Logisch als de anderen er langer over doen. Maar ja, dat was vandaag niet de bedoeling, de snelste tijd. Nadat alle 24 deelnemers gearriveerd zijn kan het rekenwerk beginnen. Hans heeft heel professioneel een spreadsheet gebouwd waarin afstanden en tijden tot een gemiddelde uitgerekend worden en ook nog even de afwijking in procenten. Ja er moet iemand winnen. En als dan diegene die verliezen snel afdruipen tonen zij zich slechte verliezers Pietje pietje pietje toch, niet die met mij mee reed overigens. De eerste zullen de laatse zijn en dat klopt bijna. Alleen diegene die vorige jaar won en met Diekirch Valkenswaard zwaar afgezien heeft Toon en zijn maatje Jacques eindigen achter ons. Alle andere voor ons, dat is minder leuk voor ons. We hebben zo ons best gedaan. En dan blijkt dat we een gemiddelde hebben gereden waar je je normaal voor in het zweet moet fietsen. Dit kan niet, na 3 weken niet gefietst te hebben. Of toch? De spanning wordt door Dyon professioneel opgevoerd, want diegene die 5 wordt krijgt niet samen met zijn maatje 100 punten extra voor het klassement, maar ieder krijgen ze er 100. En Mart en Paul krijgen dus 100 punten kado. John en Ronald zijn de volgende gelukkigen ieder 200 punten rijker. De spanning neemt toe. Wordt het klassement door elkaar geschud vandaag. 300 Punten gaan naar Maarten en ook naar Ton. Nu is de spanning te snijden. Piet K en Hendrik zitten op het puntje van hun stoel want wie van de twee wordt na vandaag eerste in klassement van 2008. 400 Punten gaan naar Peter en Huub, oei er staan twee gezichten op scherp. Eén van de twee zal de grote winnaar worden. Piet moest toch beter weten en in België kennen ze de Nederlandse spreekwoorden toch ook. “Als twee (jonge)honden, vechten om een been, gaat de derde er mee heen”. En dus gaan er 500 punten naar Jan van Nunen en Raymond Jansink, want zij blijken hun opgegeven gemiddelde bijna precies gereden te hebben. Een afwijking van 0,09% is erg weinig. Met een beetje geluk loot ik volgend jaar om met een van de twee winnaars te mogen fietsen. Dan kunnen ze me onderweg leren hoe je zoiets doet. Of is het meer een kwestie van geluk ??
Namens alle deelnemers durf ik wel te zeggen “organisatoren bedankt voor de vlekkeloze organisatie”.
|