Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Nieuws 2014

Beste fietsroute 2014

Door: Peter Hamilton
Foto's: Peter Hamilton

 
Woensdag, 3 december 2014
 

Peter Hamilton promoot de Pirinexus routeOp initiatief van de Nederlandse Fiets en Wandelbeurs (www.fietsenwandelbeurs.nl) en ANWB (www.anwb.nl), is de beste fietsroute van het jaar 2014 bekend gemaakt.

Op de 1e plaats de Vennbahn in de Eifel, www.vennbahn.eu. Op de 2e plaats de Pirinexus in Catalonië, www.pirinexus.cat, en op de 3e plaats de Tour de Manche in Normandië, www.tourdemanche.com.

Diegenen die in april 2012, Klimmen Monschau Klimmen, gereden hebben, zijn op een deel van de route van de prijswinnaar geweest: het betreft hier een fietspad van 125 km lengte dat loopt van Aken via de Eifel en Ardennen naar het Luxemburgse Troisvierges (voormalig spoorbaantje).

De Pirinexus heeft de 2e plaats in de wacht gesleept, iets waar de Spanjaarden trots op zijn.

Deze Pirinexus wil ik even toelichten omdat ik vorige maand grote delen van deze 340 km lange mountainbiketocht gereden heb. De 340 km lange track bestaat uit brede aangereden grind/gravel paden die op de vlakke stukken ook gebruikt worden door de plaatselijke boeren om op hun akkers en boomgaarden te komen. De track is al berijdbaar met een sportfiets met versnellingen en een goed geprofileerde band, al dan niet met trapondersteuning. De route loopt door schilderachtige dorpjes, kustwegen, tunneltjes en viaducten, langs beekjes en prachtige verkeersluwe bossen en boomgaarden. De route is overwegend vlak (glooiend) maar kent wel enkele Pyreneeën-cols die tussen de 1000 en 1500 hoogtemeters bergopwaarts kennen met een stijging tot 11%. Het is de langste bewegwijzerde fietsroute van Zuid Europa met 280 km aan fietspad in Spanje en 70 km in Frankrijk.


 

Pirinexus routeDe route begint (voor mij) aan de Catalaanse kust in San Filiu de Guixols op een oude aangereden spoorbaan via Girona, Angles, Olot naar Rippol aan de voet van de Pyreneeën. Door de Pyreneeën vervolgens via Comprodon en Molo over de grens met Frankrijk. Over het algemeen gaat de route glooiend door de Pyreneeën via tunneltjes door de bergen. Een enkel stevig klimmetje verraadt dat je in de bergen bent. Nu rijden we richting de Franse kust via Arles sur Tech om in Le Boulou weer richting de grens met Spanje terug te keren. Ook hier gaat het weer omhoog tot Le Pertus, de bekendste Frontiëra van Spanje. Van daaruit is het weer zakken richting de kust van de Costa Brava. Via Empuria Brava, San Peter Pescador, La Esacala en Touroella de Montgri zakken we langs de kustlijn vrij vlak weer af naar Palafrugell en Palomos. Hier kunnen we de onverharde paden achter ons laten en langs de kuststeden via verharde fietspaden terug naar het beginpunt San Filliu de Guixols.

Komend jaar wil ik de voor mij ontbrekende stukken gaan rijden, zodat ik de track in enkele dag volledig rond kan rijden.

Pirinexus route

 

up