Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Recent nieuws

In groepsverband fietsen op een e-bike

In groepsverband fietsen op een e-bike

Dat leden op een racefiets of mountainbike met elektrische ondersteuning binnen een vereniging of groep willen fietsen, moet volgens de NTFU en WTC De Hellen geen problemen opleveren. Zo blijven leden langer in verenigings- of groepsverband fietsen. Wel moeten leden ervoor zorgen dat ze de wettelijke regels voor fietsen met elektrische ondersteuning volgen.

Voor de veiligheid van de andere leden in de groep en verkeersdeelnemers, adviseert de NTFU géén speedpedelecs en gewone e-bikes toe te laten: WTC De Hellen verbiedt dit zelfs! Speedpedelecs gaan te snel (maximaal 45 kilometer per uur) en een gewone e-bike wijkt te veel af van een racefiets of mountainbike. Sturen kunnen in elkaar raken en fietsers die achter de e-biker rijden kunnen slechter vooruit kijken omdat de e-biker rechtop zit bijvoorbeeld. 

Elektrische fietsen die zijn opgevoerd, zijn niet toegestaan. Behalve dat dit wettelijk gezien niet is toegestaan, heeft het ook consequenties als er een ongeluk gebeurd. Zo zijn leden die op een opgevoerde elektrische fiets rijden niet verzekerd.

De NTFU adviseert wielerverenigingen een aantal regels te maken over het rijden op een elektrische fiets in groepsverband. Denk bijvoorbeeld aan:

Meefietsen met de juiste snelheidsgroep;
Rekening houden met de groep, door niet te snel op te trekken na een bocht;
Ook op kop rijden of een kopbeurt van een lid overnemen;
Alert zijn op gaten in de groep en die dichtrijden;
Zelf verantwoordelijk dat de accu voldoende is opgeladen voor de geplande afstand en rijduur.
WTC De Hellen gaat de bestaande én nog nieuw te werven wegkapiteins opleiden via de NTFU cursus ‘Wegkapitein’, én in 2023 effectueren voor alle snelheidsgroepen. Als je hiervoor interesse hebt kun je je vanaf nu melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Alvast bedankt!

Met sportieve groet,

Bestuur en veiligheidscommissie WTC De Hellen

 
e-bike futuristisch
up