Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Recent nieuws

Overwinteren

Catalonië:

Zonnen, zwemmen, wandelen, winkelen maar vooral FIETSEN in alle disciplines.

De folder die in het voorjaar bij het blad Fiets Sport geleverd werd verraadde al dat Catalonië een fietsgebied bij uitstek is, met zijn uitgestrekte (gravel)paden en atb tracks, alsmede de prachtige verkeersluwe binnenwegen voor de racefietsers. Maar ook het strand, de heldere zee en de zwemparadijzen lokken de vakantieganger naar Spanje met zijn milde klimaat, de maximale zonuren per dag en de goedkope levensstandaard (gemiddeld menu met water, brood en wijn tussen 15 en 20 €). Voor het verblijf is er een keuze uit pittoreske hotelletjes, B&B's en goedkope huisjes op campings.

overwinteren 1WANDELEN: De Costa Brava biedt diverse goed uitgepijlde wandelroutes, vaak over geaccidenteerd terrein: zo loopt de GR 92 route langs de gehele Costa Brava op zeeniveau waarbij alle kustplaatsen aangedaan worden.

GRAVELEN: De meeste dorpjes in het binnenland zijn verbonden door goed onderhouden gravelwegen, ook de boeren en landbouwers bereiken hun akkers via gravelpaden, zo is er een netwerk van gravelpaden ontstaan die goed berijdbaar zijn, daarnaast hebben staatsbosbeheer i.c.m. de brandweer, door bossen en heuvels begaanbare paden gemaakt om het gebied toegankelijk te maken en branden te kunnen blussen. Ik kan wel stellen dat 80% van de aangegeven fietsroutes over onverharde gravelpaden loopt.

 

ATB: Voor de mountainbiker zijn in de omgeving diverse singletracks aangelegd (ontstaan) door plaatselijke fietsverenigingen die ook meerdere keren per jaar hun toertochten organiseren, vaak wel met behoorlijke hoogte verschillen: daarom zie je hier ook veel atb fietsen met (electrifico) motor. Voor de diehards is er nog de Pirinexus met een totale ronde van 360 km: vanaf de kust richting Olot, dan door de Pyreneeën naar Frankrijk, langs het Franse deel van de Pyreneeën terug naar de grensovergang bij Le Pertus en terug naar de kust van Catalonië. Voor de volledige ronde zijn arrangementen te boeken met overnachtingen (stijgingspercentage is max 10%).overwinteren 2

RACEFIETSER: De prachtige verkeersluwe geasfalteerde kust- en binnenwegen nodigen de fietser uit om grote afstanden te kunnen overbruggen, het is aan de kust redelijk vlak met kleine hoogteverschillen; ga je meer landinwaarts dan moet je rekening houden met klimpercentages   oplopend naar 10%. Mijn ervaring: elke 10 km is ongeveer 100 hoogtemeters. Voor de echte klimmers is er de mogelijkheid om richting Gerona naar Els Angels op 600 m hoogte te fietsen, maar ook de Pico Del Homme op 1700 m en de bron van de Rio Ter in de Pyreneeën, met een hoogte van 2000 m is een aanrader.(Vallter 2000).

Peter Hamilton

up