Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Recent nieuws

de 1e graveltocht vanaf de Deel

Gravelen bij WTC De Hellen – de 1e graveltocht vanaf de Deel

(namens de toercie: Arno Brouw)

Eerst iets in het algemeen over gravelen. Fietsen over gravel is "hot and happening" en wordt steeds populairder. Dit is niet zonder reden. Het kan eigenlijk op elke fiets, het is vaak wat uitdagender dan de normale wegen en je komt ook nog eens op verbluffend mooie plekken.foto 1

De aanleiding.

Afgelopen jaar hebben enkele leden een aantal georganiseerde graveltochten gereden. De meeste leden vonden dit erg leuk en al gauw kwam er de vraag naar meer van dergelijke tochten vanuit clubverband. Begonnen is met de start van een Whats-app groep om af te spreken voor gezamenlijke graveltochten (meld je even als je ook in deze groep wilt worden opgenomen). Hierna zijn ook graveltochten vanaf De Deel opgesteld. 

De graveltochten

Bij deze tochten rijden we als groep bij elkaar en we zoeken een route waarbij we zoveel mogelijk onverhard fietsen. Bij eerste verkenningen van dergelijke tochten kwamen we op plaatsen in onze eigen omgeving die we nog niet kenden.

Vaak horen we de vraag: met welke fiets zijn deze graveltochten dan te rijden?

Tot voor kort fietsten de meesten van ons met een MTB-fiets of een 29-er als we off-road gingen. Maar er zijn meer soorten off-road fietsen: zo winnen de cyclocross fiets en de gravel fiets aan populariteit. Bij de graveltochten gaat het over wat langere afstanden door de natuur op zand, grindwegen, afgewisseld met wat singeltracks. In tegenstelling tot het “echte” MTB’en zijn de tracks wat minder technisch en wat meer over de gewone weg. Naast de gravelfiets zijn de tracks dan ook geschikt voor een cyclocrosser of MTB, maar ook een racefiets met tenminste 28mm banden voldoet vaak. Bedenk dat bredere banden voor comfortabelere kilometers zorgen!  

foto 2De routes 

Aangewakkerd door het succes van de profwedstrijd Strade Bianche in Italië, organiseerden meerdere wielerclubs dergelijke tochten. De laatste tijd vind je op internet heel veel sites waar je gravelroutes kunt downloaden en bij de NTFU worden steeds meer gravel evenementen voor de kalender aangemeld, zoals bijvoorbeeld de Brabantse Strade Bianche. 

Ook bij WTC De Hellen worden steeds meer leden besmet met het gravelvirus. We hebben het geluk dat we in een omgeving wonen met voldoende off-road wegen en zijn dan ook begonnen met het maken van club-graveltochten en een separate gravel agenda. Van deze routes komen dan gpx-bestanden beschikbaar. 

 

  We fietsen als groep en bij alle tochten wordt gezocht naar een koffiepauze. Dat is wel zo gezellig. Het tempo ligt gemiddeld op circa 22 á 24 kilometer per uur. 

De eerste graveltocht vanaf de Deelfoto 3

De laatste dag van oktober was dan de eerste gravelrit vanaf de Deel. Twee groepjes van 4 startten om de tocht te verkennen. Vanaf de Deel vertokken we over de weg naar het Leypark waar we de Kempenbaan overstaken en het viaduct over het Wilhelminakanaal opgaan. Dan ging het al snel onverhard richting Moergestel en Oisterwijk waar we de 1e gravelstrook naar de Hondsberg hadden. Via Oisterwijkse bospaden en fietspaden zochten we de volgende gravelstrook naar kasteel Nemelaar. Verder ging het vooral over zand- en gravel paden langs buurtschap Noenes en Esch naar Vught. In Vught reden we over de weg en toen we het spoor waren overgestoken gingen we meteen rechtsaf naar beneden naar onverharde wegen richting de A2, door Sparrenrijk naar Boxtel om via gravelpaden naar de Dommel te rijden. Na de Dommel ging het via de weg en een zandpad naar Café ’t Groene Woud waar we normaal een pauze zouden hebben gehouden.

Langs het oude spoorlijntje gingen we dan naar Liempde en verder naar ‘t gehucht Hezelaar. Afwisselend via de weg, zand- en gravelpaden ging het verder naar bosgebied De Scheeken, ’t Velderbosch, de MTB-route de Witte Bergen, langs landgoed de Baest en de Beekse Bergen. Via de laatste gravelstrook (trambaantje) ging het dan naar het eindpunt café Mozes. Deze verkenning leidde dan uiteindelijk tot een mooie graveltocht van 103 kilometer.

Meer MTB en gravel in 2021

Naast meer vraag naar graveltochten zijn er ook leden die ook in de periode april tot en met september meer met de MTB op pad zouden willen. Naast meerijden op de graveltochten wordt er door een groepje gezocht naar invulling voor deze periode. Vanuit de club zetten de volgende personen zich in om invulling te geven aan de MTB-kalender voor 2021: Toon Verdaasdonk, Arie de Jong en Peter Zoontjens.foto 4

Ook voor de gravelkalender is er een groepje: Conny van Rooy, Denise Dingemans en Arno Brouw. Zij zijn vooral op zoek naar ideeën om geschikte routes vanaf de Deel te starten. Van de bekende gravelroutes in Nederland zijn wel tracks maar met name in de omgeving van Goirle zijn er vooral MTB-tracks en geen specifieke gravelroutes. 

Heb je dus ideeën voor invulling van de MTB- of gravelkalender, neem dan contact op met één van deze personen.

Doe ook mee een volgende keer, gravelen is "hot and happening".

up