Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Artikelen

Groene weg 2008

Route FietserpadVorig jaar hebben mijn vrouw Frank en ik met veel plezier het Fietserpad gereden, de variant op het nog meer bekende Pieterpad voor de wandelaars. De route begint in Withuis (Limburg) en eindigt in Pieterburen, afstand 574 km. Van thuis vertrokken naar Withuis reden we 900 km in 10 dagen. Vrienden vertelden ons vol enthousiasme over de Groene weg naar de Middellandse zee, Maastricht-Saint Marie-de-la-Mer over 1200 km. Pratend in het peloton had Maaike ook alleen maar leuke herinneringen aan deze tocht. We hoorden dat anderen de route ook kenden en die op het lijstje hadden staan. Van deze Groene weg is een prima beschrijving beschikbaar en uiteraard zorgt internet ervoor dat je meer dan voldoende informatie krijgt. Agendatechnisch konden we pas op 5 september gaan. De zware Ardennen wilde ik Frank niet aandoen en uiteindelijk besloten we te starten in Bochholtz (Luxemburg), waar we onze auto op een camping mochten parkeren. De afstand zou dan ongeveer 1000 km worden. We planden 3 weken in. Na afloop van onze tocht wilden we nog graag enkele dagen in Arles vertoeven, waarna we dan op 25 september met de nachttrein van Arles naar Luxemburg op weg naar huis zouden gaan. Onze tickets bestelden we via de treinreiswinkel in Leiden. In mei heb ik een GPS aangeschaft om daarmee de beschikbare GPS-route van de route te gebruiken. Het boekje Groene weg deel 2 versie 2008 was juist uit en deel 1 versie 2003 konden we lenen. Daarnaast hadden we deelkaarten bij ons, zodat we normaal gesproken geen beroep hoefden te doen op de ANWB-steunpunten. In deel 2 zijn volop gegevens beschikbaar van hotels en chambres d’hotes- Office du Tourisme, campings etc. Met onze kennis van Frankrijk, waar we vanaf 1987 bijna jaarlijks komen, plus de nodige trainingskilometers, waren we er klaar voor. Wat gaat het weer doen? De 16-dagen weersvoorspelling liet alle soorten weer zien.   

Route Groene wegDe eerste 2 dagen hebben we 2 uurtjes regen gehad, een week later de hele zaterdag met in het laatste uur 1e editie Diekirchweer en voor de rest droog weer met regelmatig zon en dan ruim 20 graden. Prachtig fietsweer dus.

Het gebruik van GPS was een feest. Je hebt je boekjes voor de routes door Luxemburg en Avignon nauwelijks nodig en het is net alsof je door Goirle rijdt. Daardoor heb je alle tijd om heerlijk om je heen te kijken en op een andere manier te ontdekken dat Frankrijk een prachtig land is. De francofielen onder ons kennen de uitgestorven boerendorpen waar niets te beleven is. Die zijn er nog steeds maar wat opvalt is dat er in de iets grotere dorpen volop gebouwd wordt, niet een maar tientallen woningen en dat er volop kinderen zijn bij de scholen.

StartVorige123VolgendeEinde