Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Nieuws 2015

Interessante Wieleractiviteiten in Tilburg

Door: Chris Hermes
 
Dinsdag, 5 mei 2014
 
Er zijn in Tilburg wat initiatieven die misschien interessant voor onze leden.

Zoals:
 • 7 mei: Wielercafe in Cinecitta
  1. Interview met Cor en Clazien van Poppel, vader en moeder van Jean-Paul en oma en opa van Boy en Danny. Hoe zwaar drukken wielrennende kinderen op een gezin en hoe leef je mee als (groot)ouder? Interviewer: JACE van de Ven
  2. Albert Megens vertelt over de plotselinge dood die jonge renners soms overvalt en leest enkele gedichten over jong gestorven renners en de renster Conny Meijer, ooit nog Nederlands kampioen geweest. Dit fenomeen heeft overigens waarschijnlijk niets met doping te maken, maar mogelijk met een nog onvolgroeid hart. In het geval van Conny Meijer leek een verwaarloosde griep de oorzaak.
  3. Rinus van der Heijden interviewt Maud Khapteins, Pauline Rooijackers en Jeanine Laudy, jonge dames die momenteel in het vrouwenpeloton rijden. Opvallend verschil met de mannen vroeger: het zijn bijna allemaal hoger opgeleiden of studentes. En: hebben zij de mode in het peloton gebracht?
  4. Muzikant JW Roy vertelt iets over zijn verleden als nieuweling renner en zingt een tweetal liedjes.
  5. Rinus van der Heijden en JACE van de Ven praten met Huub Zilverberg (geb. 1939), de reus van Goirle, die onder meer Olympia’s Tour en de Ronde van Vlaanderen voor onafhankelijken won alsook een etappe in de Tour. Had hij niet meer kunnen winnen als hij zich niet al snel opgeofferd had als knecht van onder anderen Rick van Looij?
  6. Hoe het Tilburgse Café De Ring tourgeschiedenis schreef, een verhaal van en voorgelezen door JACE van de Ven.
  7. Tilburgse amateurcoryfeeën uit een rijk wielerverleden: Cees Paijmans en Pietje Marchand, veel-winnaars uit de jaren zestig en zeventig rijden samen met interviewer Rinus van der Heijden opnieuw ‘de kaaje-n-öt de koejstraot’.
  8. JW Roy besluit met nog enkele persoonlijke songs die de ziel van wielrennen en de Kempen uitademen.

  Meer informatie: http://cinecitta.nl/filmspecial/wielercafe/

 
 • 14 mei: première van de film Ventoux,
  naar het boek van Bert Wagendorp, in Cinecitta.

  Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

  Gedeeltelijk gebaseerd op de succesvolle roman van Bert Wagendorp. Want de filmplannen waren er eerder dan de roman zelf.

  Regisseur en fietsliefhebber Nicole van Kilsdonk kwam in 2007 – tijdens het draaien van de telefilm ‘Zadelpijn’ – op het idee een film over middelbare mannen op de fiets te maken. “Ik zag een mooi vehikel voor 50-jarige acteurs; over vriendschap, over vervlogen dromen, schuld en over de manier waarop mannen onderling communiceren.” Coproducent Hans de Wolf vroeg Bert Wagendorp, die met ‘De Proloog’ een wielerroman op zijn naam had staan, het script te schrijven, waardoor ook de roman ‘Ventoux’ werd geboren.

  Uiteindelijk verscheen het boek eerder dan de film, maar de twee hebben elkaar wel beïnvloed, zegt Van Kilsdonk.

  Meer informatie: http://cinecitta.nl/verwachtefilms/ventoux-2/

 • 20 mei: in de Midi
  Op 20 mei staat het eerste Wieltheater Tilburg op de rol. MIDI Tilburg staat in het teken van de fameuze wielersport in het algemeen, sprint, klimmen, veldrijden en klassementen.

  Kampioenen en knechten uit het eigen Brabant zoals Mathieu Hermans, Henk Baars en Johan van der Velde nemen u mee terug in de tijd. Anekdotes met ondersteuning van beeld- en filmmateriaal maken dit tot een unieke avond waar u bij moet zijn.

  De grote zaal van MIDI Tilburg is omgetoverd tot een café-achtige setting, waarbij u gezellig met uw vrienden en/of familie aan een tafel kunt genieten van de show onder het genot van een drankje en/of een hapje.

  Voor € 10,00 bent u al binnen en van de entree gaat € 2,50 naar stichting Gijsje Eigenwijsje.

  Meer informatie: http://www.midi-tilburg.nl/agenda/wielercafe-tilburg

up