Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Reisverslagen

Door: Ton Brouwers
 

Na het lezen van het verslag van Piet in het oktobernummer jl. wil ik graag reageren op zijn verzoek, een lange fietstocht te beschrijven. Met een ruim 25- jarige ervaring in het toerfietsen, (begonnen bij Pijnenburg in Tilburg) speelde bij mij toch steeds de gedachte, eens zoiets te ondernemen.

Vanaf december 1998 ben ik gestopt met werken en had dus genoeg tijd voor de voorbereiding (fysiek en mentaal). Ik ben begonnen met de beschrijvingen en routekaarten aan te schaffen van Paul Benjaminse. Grof ingedeeld:

a.       Tilburg – Maastricht  140 km
b.       Maastricht – Basel    600 km
c.        Basel – Florence       850 km
d.       Florence - Rome       350 km

Bij elkaar opgeteld: 1940 km. Daarbij kwamen 460 km om bezienswaardigheden te bezoeken en route-correcties uit te voeren. Tel daarbij de trainingstochten vooraf. Die bedroegen 1400 km. Totaal dus 3800 km  totaal in  het zadel.
Je ziet, ik kijk echt niet op een kilometertje.
Voor de grote tocht had ik een randonneur-fiets aangeschaft (Giant-Leader) en die heeft perfect voldaan. Mentaal ben ik steeds gesteund door Ad Oppermans, bij de meesten van u bekend als "den Opper", een bijnaam voor zijn sprintkwaliteiten tussen Hilvarenbeek en Goirle.
Getraind heb ik in Brabant en Limburg, want bergop fietsen met 20 kilo bagage is weer wat anders. Tevoren heb ik nogal wat positieve reacties gehad en ook wel wat bedenkingen, omdat ik alleen ben vertrokken. (62 jaar en dan alleen)
Ik moest steeds als antwoord geven, dat ik niet alleen was, omdat ik toch mijn fiets bij me had. Behoudens enkele dagen, is de route steeds behoorlijk heuvel- en bergachtig. Benjaminse geeft in zijn beschrijvingen volop mogelijkheden aan om te overnachten, zowel in jeugdherbergen als bij particulieren en hotels in alle prijsklassen.

Vertrek

Omdat ik nogal vroeg in het seizoen ben vertrokken, dinsdagmorgen om 6 uur op 21 mei 2002,  heeft het overnachten geen problemen gegeven.
Behalve een halve dag regen in Frankrijk en een halve dag regen in Italië, kun je de conclusie trekken, dat er beslist een engeltje op mijn schouder is meegereisd.
Op 23 mei in het plaatsje Bullingen ontmoette ik oud-Goirlenaar Wim Schoep en die is verder meegefietst tot aan de Boden-See. Die zelfde dag is ene Kees Driebergen uit Utrecht aangehaakt (67 lentes). Hij is meegefietst tot en met de Apennijnen en ging toen door naar o.a. Pisa.

In grote lijnen heb ik de volgende route gevolgd: Maastricht - Basel,= de Maas, de Our, Sauer, Moselle, Nied, Sarre, de Rhein. Deze rivieren slingeren zich door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. 

 

Van Basel tot aan de Boden-See volgt de route geruime tijd het Rijndal en dan komt men aan de voet van de Alpen. Op zondag 2 juni aangekomen in Thusis en daar een toeristische treinreis gemaakt naar Sankt Moritz en van daaraf de afdaling naar Italië (Chiavenna) door de Majola-pas, gemaakt. Gloeiend hete schijfremmen !!
Via de oostzijde van het Como-meer heb ik de veerboot genomen van Varenna naar Bellagio. Langs het Como-meer en de Adda door de Po-vlakte, de Po over en vervolgens door de Apennijnen. Toen doorgefietst naar Cerbaia, waar ik familie heb wonen (dicht bij Florence). Zij hebben mij per auto heel Toscane laten zien. Een gekkenhuis.Daarna begon de laatste etappe naar Rome.
Aangezien het daar 38 graden in de schaduw was, waren dit zeer pittige dagen in de gloeiende zon. Er zijn daar ook hellingen van 10 en 15%. Enkele plaatsen waar ik doorgekomen ben, zijn: Castellina - Sienna - Motepulciano - Orvieto. Aan het meer van Bracciano nog 2 dagen gerust en toen naar Rome.
In Rome zelf  fietsen, is een verhaal apart. Het verkeer is een gekkenhuis en benauwd vanwege de uitlaatgassen.
In Rome de trein genomen naar Florence en via Prato en Bollonga , aangekomen in Verona, waar ik met de autoslaaptrein teruggereisd ben naar Den Bosch. Daar door familie verwelkomd en vervolgens door mijn zwager teruggebracht naar Tilburg.

Planning
 
Mijn fietsschema zag er als volgt uit:

 8 dagen  fietsen
 1 rustdag
 4 dagen fietsen
 1 rustdag
 6 dagen fietsen
 1 rustdag
 4 dagen fietsen
 2 rustdagen
 1 fietsdag.

In totaal dus 23 fietsdagen.

Omdat de trein vanuit Verona pas vertrok op 24 juni, heb ik ruimschoots de gelegenheid gehad om bezienswaardigheden te bezoeken. In totaal ben ik 5 weken onderweg geweest. Een geweldige en prachtige fietstocht
In 2003 wil ik een rondje Nederland of België gaan fietsen en voor 2004 heb ik een uitnodiging gekregen om 6 weken door Amerika te gaan fietsen !!
Of ik me wel eens verveel in de VUT ???
Fietsen is een virus, dat niet is te genezen.

up