Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Reisverslagen


Inleiding

Hans de BrouwerAls eerste en waarschijnlijk voorlopig enige lid van onze vereniging heb ik afgelopen zomer de 100 cols tocht volbracht.

Deze tocht werd in 1979 door de NRTU in het leven geroepen en kreeg meteen het predikaat "Zwaarste tocht der wereld". Echter spoedig hierop staakte de NRTU haar buitenlandse activiteiten en zo verdween de tocht van de kalender.
In 1983 werd het stof er weer afgeblazen omdat enkele leden van de actieve toerclub De Domstad de route verkenden, wijzigden en verbeterden. Sindsdien heeft deze club de tocht in haar programma en inschrijving etc. verloopt via RTC De Domstad (Utrecht). De tocht begint en eindigt in het Franse Haguenau. Deze plaats ligt vlakbij Straatsburg.

 

 

Beklimming Col d'AubisqueTussen vertrek en aankomst liggen 105 cols en 35 cótes. Het totale hoogteverschil bedraagt ruim vijftig kilometer. In de Tour, ter vergelijking, wordt een hoogteverschil van twintig kilometer overwonnen. De totale lengte is 4000 kilometer. Op dit moment, eind oktober 1990, zijn er veertig mensen die de tocht hebben volbracht.
De meesten doen er meerdere seizoenen over en spenderen een aantal jaren een of meerdere weken om de tocht te volbrengen.

Ik heb de beschrijving in drie delen gesplitst. Ten eerste omdat ik de tocht in drie weken heb volbracht en ten tweede omdat elk van deze delen een duidelijk eigen gezicht had. Daarna wil ik enkele algemene zaken vertellen over de bagage, versnellingen etc.

up
StartVorige12345VolgendeEinde