Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Eendaagsen

Door: Henk van Rooij
Foto's: Fotograaf
Lees ook: Uitslag NK-Toerfietsen 2014

 
Zaterdag, 30 augustus 2014
 

Het NK toerfietsen werd dit jaar gehouden op 30 augustus in Den Dungen. De organisatie was in handen van de plaatselijke vereniging WTTC Vlug Trug. De startlocatie was hotel Boer Goossens, Heilig Hartplein 2 in Den Dungen. Het was dit jaar de 15e editie van dit nationaal kampioenschap. WTC de Hellen deed net als vorig jaar weer met drie teams mee nl. een damesteam en twee herenteams. Ook Jeffry Mooijman nam namens WTC de Hellen deel aan dit NK maar dan bij de individuelen. De teams waren als volgt samengesteld.

WTC de Hellen Lady’s bestond uit Corry Coppelmans (captain), Karin Lokers, Maaike Dejonckheere, Lisette Zoontjes, Sandra Dijks en Linda Verdaasdonk.

WTC de Hellen 1 bestond uit Neel Spapens (captain), Marcel Konings, Hans van Essen, Toon Verdaasdonk, Vincent Hemel, Wim Steijaert en ondergetekende (Henk van Rooij).

WTC de Hellen 2 bestond uit Piet van Tongeren (captain), Govert van Gorp, Hendrik Dejonckheere, Gerrit van Heeswijk, Joop Floris, Hans Hermans en Peter Hamilton.

Dit was voor WTC de Hellen het 4e NK waar aan deelgenomen werd maar voor mij persoonlijk was dit de derde keer. In Nunspeet in 2012 begon het na de pauze te regenen en vorig jaar in Assen regende het bij het vertrek. Dit jaar was het net even anders want het regende de hele dag. Deze weersomstandigheden waren echt bar en boos en maakten dit NK in Den Dungen dan ook extra zwaar. Het is pas opgehouden met regenen tijdens de prijsuitreiking.

Het parcours was zodanig uitgezet dat stoplichten en ander oponthoud zo veel mogelijk werden vermeden zodat dit weinig invloed had op het verloop van de wedstrijd. Omdat de route door de streek rondom Den Dungen ging, reden wij veel door agrarisch gebied, afgewisseld met stukken natuur. Het parcours werd goed aangegeven met pijlen maar voor de zekerheid kregen wij ook een routebeschrijving mee. Voor teams bestond het parcours uit twee lussen met een gezamenlijke lengte van 80 tot 120 km. Voor de individuele deelnemers bestond het parcours uit twee lussen met een gezamenlijke lengte tussen de 70 en 90 km. Bij de ene lus werden de standaard blauwe pijlen van de NTFU gebruikt en bij de andere lus de geel/zwarte pijlen van Vlug Trug. In elke lus was ook op een bepaalde plaats een tijdscontrole (pauze). Hier was voor elke deelnemer iets te eten of te drinken.


  Door materiaalpech en een ongelukkige val was WTC de Hellen 2 genoodzaakt om de tweede lus te rijden met vijf personen. Elk team was verplicht om met minimaal vier personen binnen te komen dus dat zat er nog ruimschoots in. Ook onze dames bereikten niet voltallig de eindstreep. Door de slechte weersomstandigheden haakten twee dames vroegtijdig af maar dat is absoluut geen schande. Je hebt al lef als je onder die omstandigheden aan zo’n tocht durft te beginnen. 

Gert Jakobs (oud prof) was ook aanwezig. Hij heeft de prijzen uitgereikt, samen met een vertegenwoordiger van de NTFU. Gert heeft ook een boek geschreven over zijn leven met als titel “Meesterknecht”. Dit boek werd goed door hem verkocht. Als tegenprestatie (anders denk ik ook wel) mocht je dan met Gert op de foto. Onze lady’s gingen ook met Gert op de foto. Voor deze gelegenheid trok Gert het shirt van WTC de Hellen aan wat hem werd aangereikt door Hendrik.

We hebben dit kampioenschap met z’n allen goed ons best gedaan en eruit gehaald wat er inzat onder zeer slechte weersomstandigheden zoals ik al eerder vertelde. Het is m.i. toch een beetje een loterij want je weet echt niet wat je te wachten staat. Aan dit kampioenschap namen zestig teams en dertig individuele deelnemers deel. Ook was er een wedstrijd voor bedrijventeams maar hier namen slechts drie teams aan deel. Jeffry Mooijman eindigde bij de individuelen op de 19e plaats met een tijdverschil van 00:12:22.29. 
Onze lady’s eindigden op de 52e plaats met een tijdsverschil van 00:11:37.33. 
WTC de Hellen 2 behaalde een 32e plaats met een tijdsverschil van 00:06:26.79. 
WTC de Hellen 1 wist een mooie 5e plaats te behalen met een tijdsverschil van slechts 00:02:04.07. 
De winnaar en Nederlands kampioen werd TC Oploo uit Sint Anthonis met een tijdsverschil van 00:01:17.26. Dit is dus een verschil van slechts 00:00:46.41 oftewel bijna 47 seconden met WTC de Hellen 1.

Toen we aan het fietsen waren en onze kleding door en door nat was grapten wij dat we straks toch een droge rood/wit/blauwe aan konden trekken. Bijna was dit werkelijkheid geworden en hadden we die kampioenstrui mee naar Goirle genomen.

Het volgend jaar dus in 2015 wordt het NK gehouden in Dieren. Dit wordt een ander verhaal want daar in de buurt is het best wel heuvelachtig. Ongetwijfeld zullen daar in het parcours stukken van opgenomen worden, maar dat is voor latere zorg.

Ondanks het slechte weer heb ik opnieuw genoten van deze mooie dag.
up