Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Eendaagsen

Door: Marius de Vries
 
Zaterdag, 24 mei 2014
 
Op 22 december 2013 schreef ik mij in voor de “La Chouffe Classic”, editie 2014. Ik boekte een kamer in hotel Vayamundo Ol Fosse D’Outh, 1.7 km van start en finish in Houffalize. Een kleine 3 uur autorijden en 180 km fietsen op één dag is wat veel van het goede, dus is een goede nachtrust van tevoren wel aan te raden.

Vrijdag 23 mei zakte ik diep België in. Houffalize is echt een heel lief, klein dorpje dat in een dal ligt, omringd door hoge, hele hoge heuvels, die we ook kennen van Luik - Bastenaken – Luik, want daar komen de profs doorheen!
Zaterdag 24 mei ging om kwart voor 6 het wekkertje, ontbijten kon vanaf 6 uur want ik wilde om half acht op het fietsje zitten voor de 182 km met 3174 hoogte meters en 17 heuvels. Ik was vanaf de start op mezelf aangewezen: geen groepje om aan te pikken en geen meter plat, ja vals plat en het was de eerste 3 uur ook nog druilerig.
Ik had mijn krachten goed verdeeld want ik ging pas echt stuk op het laatst, maar daarover dadelijk meer. In het begin werd ik door vrij veel mensen ingehaald: jong/oud, man/vrouw, maar daarna heb ik nog wat mensen ingehaald die mij eerder inhaalden en die er doorheen zaten. Ik ben met de Ruhrsee tocht mee geweest en ja, die tocht is prachtig mooi qua landschap, maar deze “La Chouffe Classic” is minstens zo mooi.
Je rijdt door het Duitstalige gedeelte van de Belgische Ardennen en je gaat constant beklimming op en weer af met af en toe wat vals plat.

Dit jaar deden er 5700 deelnemers mee - waaronder veel Nederlanders - en dat zorgde voor een primeur want zoveel hadden er nog nooit mee gedaan.
Zij combineerden het met een weekendje in het hotel waar ik zat.
Het hotel had een mooi arrangement: twee overnachtingen met half pension, drank inbegrepen, voor € 165,-. Er waren recreatieve fietsers die met het hele gezin kwamen want er was genoeg te doen voor de vrouw en de kids.
Animatieprogramma voor de kinderen, speurtochten, speciaal buffet voor de kids waar de volwassenen ook een uitgebreid buffet hadden. Er was ook nog een zwembad, een sauna en een jacuzzi. In de omgeving kun je fietsen, wandelen, mountainbiken of een uitstapje maken naar Bastogne.

 
  Wat ik de Belgen ook moet nageven is dat als zij een tocht organiseren, zij dat tot in de puntjes doen, daar kunnen de Nederlanders soms nog wat van leren. Goede pauzeplekken voor een optimale doorstroom met meerdere rijen en de keuze is eindeloos qua fruit, repen, Luikse wafels, gedroogd fruit, water en dorstlesser. De liefde voor ‘de koers’ spat er vanaf.

De hellingen die we kregen waren niet misselijk:
  • Haussire-Sud-Ouest met een gemiddelde van 6% met een maximum van 14% en een lengte van 4,6 km; Ourberg met een gemiddelde van 6,2 % en een maximum van 16% en een lente van 2,2 km.
  • De Rue Saint-Roch spant wel de kroon, deze kwam als laatste en dan heb je al 16 hellingen en 180 km in de benen. Je kreeg van de brouwerij 12 cl La Chouffe aangeboden 12 km voor de finish, daar zeg ik geen nee tegen, maar ik voelde het wel. Je wordt per direct meer gesloopt; beter is om dat niet te doen want je moet nog over 2 heuvels waaronder de laatst genoemde. Lékker was ’t wél.
  • Fuck de muur van Huy, dit is gortiger over 1150 meter met een gemiddelde van 11% en een maximum van 20%. Op het wegdek stond veelvuldig de naam van Gilbert want dat kon ik goed zien, zo hard ging ik niet, haha. Er vielen om mij heen gewoon mensen om omdat ze de pedalen niet meer rond kregen. Ik heb ook moeten vechten: zitten-staan-zitten-staan om maar boven te komen. Je bent aan de voet en de top ligt ergens hoog, heel hoog, diepe slik en gaan!
Ik ben heel trots op mezelf dat ik dit geflikt heb (7u42 min en 23,7gem). Ik had nog 4 kilo overschot van mijn jaar niets doen (weeg normaal 90 kg) maar ik ben overal boven gekomen. Bij de finish en in het hotel heb ik me te goed gedaan aan een paar Chouffkes want die hadden ze daar ook van de tap. Mijn hotel lag wat hoger dus….. ik moest met wat bier nog een klim naar het hotel maken!
Dit is echt een tocht die in alle opzichten klopt! Voor € 20,- een uitgezette tocht, uitgebreide keuze bij de pauzes, wegregelaars op gevaarlijke kruispunten, gratis 12 cl Chouffe, bij de finish een gratis Chouffe flesje en een T-shirt. Bij de finish waren er ook nog twee kraampjes met eten. Weinig deelnemers en je fietst door de Ardennen met echt prachtige uitzichten. Ik ga hem volgend jaar weer fietsen. Ik ben nooit de man die vaak een dezelfde tocht fietst, maar met de Ronde van Vlaanderen, de Klimclassic en nu de La Chouffe Classic wil ik dat wel. De prijs/kwaliteit verhouding is goed en het natuurschoon maakt de tocht bijzonder! Wie gaat er volgend jaar mee?
up