Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Eendaagsen

Door: Marius de Vries
 
Zaterdag, 13 maart 2010
 
Berg en Dal 2010_1Voorwoord:

Het is goed om te weten voor iedereen dat ik zelf sinds 2003 in Nijmegen woon, ik ben er blijven plakken na mijn studie. Maar ik blijf wél een Brabander in hart en nieren. Ik ben bij de Hellen gekomen in 2003, en ik ben in de loop der jaren steeds meer verbonden geraakt met tourclub de Hellen. Met de mensen, de sfeer, en altijd het onderlinge respect naar elkaar. Want voordat ik met mijn alternatieve ronde kwam, hoorde ik altijd in het peloton het gefoeter op het draaien en keren, en dat ze daar zo “schijtziek” van werden. Dat is me vooral altijd bijgebleven. Vorig jaar had ik al een aardige ronde op poten gezet, maar het was nog niet écht mijn ronde, omdat ik eerst eens wilde kijken of het een blijvertje zou worden. Of dat de hoge heren zouden beslissen:  “Doe maar liever de oude ronde!” Maar het bleek een blijvertje al waren er wat puntjes voor verbetering vatbaar. Met name of de overlappingen wat minder zouden kunnen zijn! Dit jaar ben ik op een dag even naar Goirle gereden, enkel en alleen om een GPS te lenen van de club zodat ik de tocht daarop kon zetten. Op een andere dag weer op en neer gereden om de GPS terug te geven, zodat iedereen de rit goed zou kunnen volgen. Dit is, dacht ik, zo wel een duidelijk signaal om te tonen wat ik voel voor de club en hoe mijn verbondenheid is. Ik kan nu echt zeggen dat “Berg en Dal Trainingsrit I 2010” echt mijn trainingsronde is geworden. Het rondje zoals we het dit jaar hebben gereden, zo rijd ik het altijd.

Het verslag:

Op zaterdag 13 maart was ik om 07:45 opgestaan, ik was al in Nijmegen, ik woon daar. Twintig dappere wielrenners hadden zich aangemeld. Ik had al ter sprake gebracht dat deze variant zwaarder is dan die van vorig jaar dus misschien had dat er iets mee te maken. Afijn, om 09:10 vertrokken we en ik heb de hele tocht op kop gezeten. Ik werd daar geposteerd omdat ik al bij Toon aangaf dat ik in training ben voor de Ronde van Vlaanderen.Dus twee vliegen in een klap! We gingen vanuit Berg en Dal via de Ooijpolder  (dat is een groot natuurgebied, wat zeker de moeite waard is voor wandelaars en dat grotendeels tussen Nijmegen en Millingen aan de Rijn ligt) naar het Reichswald waar de benen getest konden worden: eerst op de Kranenberg  (c.a. 1 km met een gem. van  6%) en  later op de Geldenberg (ook 1 km met gem. 7% en max. 10%).

 

 

Deze pukkel zouden we twee keer doen omdat deze een van de zwaarste in de omgeving is. Hierna gingen we via Ven-Zelderheide richting Milsbeek waar onze pauze was. Ik zat aan de kop van de tafel en kon de ogen van iedereen zien en die stonden nog goed want er werd volop door iedereen gesproken dus… niemand zat er doorheen.
Berg en Dal 2010_2Na de pauze begon pas het echte werk met de St. Maartensberg (welke op nummer 32 in de Nederlandse toppen top 40 staat) en welke pal na de pauze lag, maar iedereen nam deze rustig. Vervolgens via Groesbeek, waar even de Stekkenberg aangedaan werd met 500 meter aan kinderkopjes. Na daar ook boven te zijn gekomen, hebben we de koers gezet naar Berg en Dal waar het echte werk lag, n.l. de Holleweg, Ubbergseholleweg en de minder bekende maar wel steilere kant van de Van Randwyckweg. Ik moet wel zeggen “chapeau” want iedereen heeft de ronde gewoon uitgefietst, terwijl deze ronde pittiger was dan die vorig jaar en bijna niemand goed de winter uitgekomen is; écht knap.

Berg en Dal 2010_3Nawoord:

Wat ik al zei, ik vond het een eer om jullie mijn trainingsronde voor te schotelen. Aan de reacties na afloop en in de sms van Toon bleek het goede gevoel van 2 kanten te komen. Voor volgend jaar raad ik aan om met meer mensen te komen want deze ronde doet niet veel onder voor een doorsnee rit in Limburg en telt helemaal mee als je het rondje Berg en Dal 2x pakt. Even nog wat feiten: Holleweg  is 1 km met gemiddeld 7% met een maximum van  14%; de Ubbergse holleweg is 700 m met een gemiddelde van 6% en een maximum 9%; de Van Randwyckweg is 1,2 km met een gemiddelde van 7% en een maximum van 16%. Berg en Dal en dan de bovengenoemde hellingen staan in de Nederlandse Toppen Top 40 op plaats 5.

up