Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Eendaagsen

Door: Jan van Nunen
Foto's: Paul Meeuws

 
Zaterdag, 14 augustus 2010
 
Graag haal ik de krenten uit onze kalender. In de maand augustus is dat voor mij Route Romantique 2010. De rit doet haar naam eer aan en tot op heden vind ik het de mooiste rit van dit seizoen. Kerk van SeverinWaarlijk een vijf sterren rit!

Ster 1: het weer. Dat kon niet beter. Dat zeggen we wel vaker maar afgelopen zaterdag was dat écht zo: een graadje of 20, droog, geen wind en licht bewolkt.

Ster 2: het landschap. We reden door de Condroz, een gebied ten westen van de Ardennen. Een erg mooie streek: dunbevolkt, niet toeristisch, schitterende vergezichten, veel kastelen, oude boerderijen en gehuchtjes. Persoonlijk vind ik dit gebied mooier dan de Ardennen of de Eifel.

Ster 3: het uitstekende gidswerk. Maar liefst 80 % van het Hellenrijders peloton was uitgerust met GPS apparatuur. Dat wil zeggen Hendrik Dejonckheere, Marcel van Gorp, Paul "de Belg" Meeus en Piet Kuijten reden met een GPS. Ikzelf was goed voor Plan B: in mijn achterzak een kopie van de route uit mijn boekje met alle bordjesritten.

Ster 4: de bevoorrading. De pauze hebben we genomen bij een terras waar geen gebak op de kaart stond. Lang hebben we daarover niet kunnen treuren. Hendrik kwam binnen 5 minuten met twee vlaaien terug van de plaatselijke boulanger. Bovenop volop kersen, abrikozen, appels en peren. En daaronder van die dikke gele pudding. Altijd moeilijk vlaaien in vijven delen.

Huy1Ster 5: het toetje van de dag. De mooiste beklimming van België: de muur. Nee niet de muur van Geraardsbergen, maar de muur van Huy.

Zelfs Contador moest er dit jaar in de Waalse Pijl achter komen dat hij te vroeg had aangezet en ruim voor de meet moest passen. Voor de leden die alleen Limburg kennen: neem driemaal het stukje bos van de Eyserbosweg, leg daar tussenin twee Keutenbergen en werk af met de zwaarste stukjes van de Doode Man en de Kruisberg. Dat allemaal aan elkaar geplakt levert ongeveer de Muur van Huy op. Smullen dus.

  Voor Piet stond er een extra uitdaging op het spel. In de aanloop naar de muur raakte hij verwikkeld in een wedstrijdje met een passant. Een jonge gast in een strak RadioShack tenue. Het had de neef van Andy Schleck kunnen zijn. Met Piet en "RadioShack"" op kop ging het richting de voet van de muur. "Radio Shack" danste naar boven zoals Contador vorig jaar deed in de tour. Ondertussen, a la Cavendish, al genietend van de overwinning, omkijkend met een gezicht van "wie doet me wat". Het gevecht kon ik van nabij aanschouwen. Want het lukte me om in het wiel van Piet te geraken en samen met hem boven te komen. Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Ik moest alles geven, merkte dat ik ging verzuren en hijgen als een paard.

tabelAan mijn kennis van het parcours lag het niet. Die was uitstekend. In juni dit jaar heb ik een week geschilderd in de Ardennen. Mijn fiets had ik meegenomen en op een middag ben ik naar Huy gegaan voor een klimtraining en heb ik 5 keer de muur beklommen. Dus elke bocht ken ik wel. Chapeau Piet: jij wordt de terechte Hemelrijder. In de categorie 40 plus ben je, zeker wanneer je dieselmotor eenmaal is opgewarmd, gewoon onklopbaar.

De tocht hebben we gezellig afgerond op een terrasje met voor mij een kriekenbier voor het herstel. Dit stukje sluit ik af met een tegengeluid. Het seizoen nadert zijn einde en ik heb volop genoten van de nieuwe, gevarieerde en uitdagende klimritten op de kalender. Ik vind het een luxe om zo'n geweldig aanbod te hebben in een toerclub. Net zoiets als veel keus in een snack bar. Daar hoef je ook niet alles wat op het prijsbord staat te bestellen en op te eten (al zal onze secretaris daar anders over denken). Natuurlijk valt er altijd wel iets te verbeteren. Bijvoorbeeld de doordeweekse trainingen. kasteel van ModaveMaar bovenal blijft bij mij een beeld bestaan van een zeer complete, voor ieder wat wils, vernieuwende kalender. Toercommissie complimenten daarvoor en dank voor de vele dagen werk die zijn gaan zitten in het voorrijden en de voorbereidingen.

Ik hoop voor volgend jaar op wederom vele ritten "op verplaatsing". Waaronder de schitterende Route Romantique.

up