Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Eendaagsen

Door: Toon Verdaasdonk
 
Pinksteren, 15 en 16 mei 2005
 
Elfstedentocht 2005_1Elfstedentocht 2005_81e Pinksterdag om 10.00u  vertrok een dertiental Hellenrijders tezamen met een kleine supportersschare richting Sneek vanaf “de Deel”. Op deze manier zouden we ruim op tijd arriveren om gezamenlijk de omgeving van de start nog enigszins te verkennen. Ook konden we dan gezamenlijk aanschuiven bij het geboden diner in de Stayokay (jeugdherberg?!) in Sneek. 
Uiteraard werd onderweg een gezellige koffiestop ingelast in “het nieuwe land ter hoogte van Almere”. ‘Eendracht maakt macht’ maar helaas was het dusdanig druk dat de groep over het gehele restaurant verdeeld zat. Na een lekkere bak koffie (uiteraard met het nodige gebak, saucijzenbroodjes e.d.) werd de reis voortgezet en rond de klok van enen arriveerden we bij de jeugdherberg, waar de kamersleutels NIET voor 14.00uur werden uitgereikt door de “vader en moeder” van de zaak. Uiteraard niet getreurd. Het weer was goed en we konden buiten op het terras genieten van een heerlijk pilsje. 
Nadat de stellingen (kamers) waren betrokken zijn we met de gehele groep richting Bolsward getogen, zodat iedereen enigszins een indruk had van de situatie bij de start. Ook dit ging gepaard met het nuttigen van een natje en een droogje.
Bij sommigen begonnen de zenuwen ook al een beetje op te spelen, omdat de fietstocht van de jeugdherberg naar de start niet de beloofde 8 km bedroeg, maar zeker een kilometer of 12. Dat betekende dus totaal 24 km extra fietsen!! Op dat moment boden Neel en Huub spontaan aan om de auto de volgende dag richting vertrekpunt te brengen (hoefden ze niet op de fiets) zodat we na 140 km in de gelegenheid waren tot een volledige ravitaillering. Uiteraard hebben we dankbaar gebruik gemaakt van dit aanbod. 
Elfstedentocht 2005_4Op tijd werd de terugtocht richting Sneek ingezet, want het was wel: “om 6 uur aan tafel!!”Op de vraag van Arie wat het menu voor de avond was hier een korte opsomming:
Voorgerecht : mosterdsoep
Hoofdgerecht : errepel, spinazie mee hardgekookt ei, worst en jus
Nagerecht : een toetje
Ik moet zeggen: het was een smakelijke hap.
Nadat er gegeten was en we allemaal hadden meegeholpen bij het afruimen gingen sommigen de deur uit voor een wandelingetje, anderen keken tv er werd druk gekaart en een gezellig biertje gedronken. Voor onze Jim begon de avond echter iets anders. Tijdens de maaltijd bleek hij zich plots te herinneren, dat je voor zo’n grote fietstocht ook fietsschoenen nodig had en die stonden nog in Goirle. In Bolsward werd nog een fietsenwinkelier bereid gevonden op deze eerste Pinksterdag(!)  zijn deuren te openen en onze Jim aan een paar spiksplinternieuwe fietsschoenen te helpen. Sjef Verhoeven was dan ook direct bereid om Jim te vergezellen naar Bolsward en enige tijd later kwamen ze dan ook terug met een schitterend paar Skûtsjes. 
Inmiddels waren Maaike en Hendrik gearriveerd, zodat de ploeg van 15 fietsers compleet was.
  Elfstedentocht 2005_5Omdat we pas om 07.16u de volgende ochtend mochten starten konden we lekker “uitslapen” en zaten we allemaal om 06.00u aan het ontbijt, waarna rond half zeven de fietsen werden gepakt en vertrokken richting Bolsward. Bij de start aangekomen wordt je dan vak voor vak naar voren geroepen, zodat men er toch elk jaar in slaagt 15000 fietsers ordelijk en precies op tijd te laten vertrekken. (als Piet Kuiten tenminste niet op zijn gemak gaat lopen fotograferen)Rond half acht zaten we dan allemaal op de fietsen gingen we op pad voor een mooie tocht van 240km (+ die 24 extra!!)
De start was voortvarend. Windje in de rug, prima temperatuurtje, goeie zin. Wat wil je nog meer.
Helaas was het op de fietspaden erg druk, doordat we zo laat mochten starten. Hierdoor moesten we constant groepjes inhalen, waarbij zeer veel onervaren fietsers.  Dit ontlokte Sjef later dan ook de terechte opmerking, dat het voor zo’n grote groep toch niet geheel ongevaarlijk was.
Gelukkig is er gereden, zoals “de Hellen” altijd fietst: beschaafd en met de nadruk op veiligheid.
Elfstedentocht 2005_6Na ongeveer 80 kilometer kregen we de wind op kop en bovendien was deze behoorlijk toegenomen in kracht, wat sommigen nog wel eens een lichte vloek ontlokte. Dit betekende echter ook steeds vaker dat vreemde fietsers probeerden te schuilen binnen onze groep. Meestal was een vriendelijk verzoek om achter aan te sluiten wel voldoende en anders dreigde onze Sjef wel met het nodige geweld, waarop zelfs de meest hardnekkige eikel keurig naar achteren ging. 
Hoewel de stemming nog steeds opperbest was, werd het weer met de minuut minder. Het werd kouder en het begon harder te waaien. Na de ravitaillering (op 140 km) besloot ondergetekende toch om de regenjas in de auto te leggen, waarop het na 160 km begon te regenen en is het niet meer droog geweest.
Elfstedentocht 2005_7Neemt niet weg, dat het tempo strak bleef en de sfeer prima. Op een gegeven moment moest koerskapitein Neel even ingrijpen met het verzoek het tempo iets te laten zakken, waaraan zonder mokken en direct gehoor werd gegeven. Daar ben ik nog dankbaar voor, anders had ik de rit zeker niet uitgereden (wat was ik af en toe blij met een openstaande brug of een stempelpost), terwijl Jos zelfs in staat was de laatste 5 km met een lekke band uit te rijden.
Rond half zes denderden we Bolsward weer binnen na een rit langs veel publiek, mooie vergezichten en konden we ALLEMAAL onze welverdiende medaille af gaan halen (en een prachtige zonnebloem!) Daarna was het nog “even” op de fiets naar Sneek om te douchen en weer voldaan en een positieve ervaring rijker huiswaarts.       
up