Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Eendaagsen

Door: Piet Kuijten
 
Zaterdag, 23 april 2005
 

Ronde van Noord-Holland 2005_8Ik kwam precies op tijd bij de Deel aan. Geen minuut te vroeg maar ook niet te laat. Het kost toch altijd wat moeite om op tijd te zijn. Ik was gelukkig juist niet de laatste. Toch miste ik iemand. Dat was Linda van Erve. Linda bleek reeds gebeld te hebben dat ze niet kon komen omdat er een spaak in haar wiel gebroken bleek te zijn. Vooral Maaike Soenens vond dat jammer. Nu was ze weer de enige vrouw. Op deze manier waren we met een oneven aantal. Toch altijd jammer als er iemand achteraan alleen moet rijden..

Met twee auto’s en een aanhanger met de meeste fietsen gingen we op weg naar Oostzaan. We hadden geen problemen onderweg. Of toch wel… Hendrik Dejonckheere moest per se onderweg uit de broek. Dus bij een tankstation hebben we dit probleem even (op)gelost.

Ronde van Noord-Holland 2005_3In Oostzaan vonden we zonder problemen een weg naar de parkeerplaats. Iedereen kleedde zich om en maakte zijn/haar fiets klaar. Onze man van de toercommissie, Neel Spapens,  kocht 9 deelnemers bewijzen. Ondertussen had Hendrik er ook al twee gekocht. Gelukkig konden we deze nog inleveren.

En toen op weg. In het begin was het nogal druk en de lucht waar we doorheen reden was gevuld met een cacao-geur. Dat werd niet door iedereen even goed gewaardeerd. Ik moet eerlijk zeggen dat het stinkt. Wat verderop was het allemaal hyacint wat de klok sloeg. Dat was wel lekker.
Ronde van Noord-Holland 2005_6We passeerden allerlei bloembollenvelden. Op dit moment zaten we nog steeds in grote groepen. Later kwamen we in een heel mooi “treintje” terecht. Het tempo ging hierdoor wat omhoog maar het werd nog wel als prettig ervaren.  Even verderop kwamen we in het gebied van de duinen terecht. Sjef Verhoeven was bij het eerste bultje niet meer te houden. We moesten hem wel terugroepen maar dat had geen zin. Gelukkig duurde dat stuk niet te lang en konden we ons weer hergroeperen. In Bergen moest er voor het eerst gestempeld worden. Dat was na bijna 50 kilometer. Het weer was ondertussen steeds beter geworden. De zon scheen. Gelukkig had ik gekozen voor een korte fietsbroek. Een aantal anderen hadden dat ook gedaan.
Na ruim 60 kilometer hielden we onze eerste echte stop. De koffie en de appelpunt met slagroom ging er goed in. Hierna gingen we met zijn allen weer op weg. Nou ja, met zijn allen…? Hendrik was afwezig. Alweer was hij op het toilet verdwenen. Effe wachten, effe wachten, ….  En Hendrik was er ook weer. Het lijkt mij toch wel een handicap als je blaas zo klein is. Maar zo heeft iedereen zijn eigen handicap…..            

 

Dat de Ronde van Noord Holland vlak is wisten we allemaal. Dat we dan wel eens de wind tegen zouden krijgen dat wisten we ook. Maar dat viel juist erg mee vandaag. We hadden gewoon geluk. Op een bepaald moment reden Frans de Peffer en Jan van Nunen op kop van onze groep. Normaal wordt er na 5 km gewisseld. Maar we reden in een nog grotere groep. Dus eigenlijk reden ze niet op kop. Ik voorspelde het al aan Gerrit:”Je zult zien dat als ze even op kop komen en dan ook nog de wind tegen zouden krijgen ze meteen naar achteren zouden verdwijnen. En ja hoor. “We rijden al 20 kilometer op KOP“, was het excuus. Daar waren wij het niet zo mee eens. De volgende zaten meteen met de wind op kop.

Ronde van Noord-Holland 2005_2Weer 60 kilometer verder zochten we opnieuw naar een rustplaats. Maar door welk plaatsje we ook reden, te beginnen met Hoorn, GEEN terras…. Eindelijk 15 kilometer verder vonden we bij een cafetaria een plaatsje. Daar troffen we twee mannen aan waarvan de enen de andere had uitgenodigd om deel te nemen. Na deze dag zal die tweede persoon wel nooit meer deelnemen want hij was zo moe….
Toen we weer verder reden waren we bang dat we binnen een kilometer nog wel wat betere terrasjes zouden treffen. En dat bleek nog waar te zijn ook. En met een enorm mooi vergezicht ook nog. Een aantal kilometers verderop, nadat we eerst een stuk de wind mee hadden gekregen, kwamen Gerrit en ik op kop. We trokken rustig door ondanks de stevige wind tegen. Dat leverde nog geen problemen op.  Met nog 10 kilometer te gaan kwamen we in een grote groep terecht en Gerrit en ik hielden dat tempo aan. Wij vonden dat inderdaad een lekker tempo. Op een bepaald moment liep dat tempo op tot 35 á 36 kilometer.
Ronde van Noord-Holland 2005_7Er drongen wel wat geluiden tot ons door maar we realiseerden ons niet dat dat van onze eigen groep kwam. 5 kilometer voor het einde begrepen we dat onze groep liever had dat het tempo iets lager zou zijn. Maar het ging ook zo lekker. We reden immers in een grotere groep. We reden toen echter telkens over bruggetjes e.d. en daardoor vonden ze het tempo toch wel aan de hoge kant. Ze hadden blijkbaar niet zo’n goed zicht op wat er allemaal voor hen gebeurde. Die bruggetjes leverden toch wat gevaar op vonden ze.
Ronde van Noord-Holland 2005_1Ik hoop dat Gerrit en ik de volgende keer toch nog op kop mogen rijden, ondanks dat we het tempo hoog hielden op het einde. Het ging gewoon te lekker.

Nadat we gefinisht waren kregen we ons welverdiende tegeltje. Frans de Peffer, die overigen voor de eerste keer meereed met zo’n tocht, wilde het gaan inmetselen in zijn huis. Het was hem goed bevallen. We hopen dat hij nog vaker met ons meegaat. Wij vonden het ook gezellig dat hij meeging.

In de auto merkte ik dat ik wat slaperig was geworden. Ik had gemakkelijk nog een kilometer of 80 kunnen doorrijden. Maar nu ik in de auto zat voelde ik me toch wat slaperig en een beetje moe.
Neel baalde toch nog wel een beetje bij aankomst. Zijn fiets stond niet goed vast op de aanhanger. Hierdoor was de fiets naast de bevestiging terecht gekomen en was daardoor beschadigd geraakt. Hieruit blijkt nogmaals dat het belangrijk is dat iedereen zijn eigen fiets goed controleert als hij op de aanhangwagen staat.

up