Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

Recent nieuws

Maarten Scholtze eindelijk winnaar wielerquiz

Na vier edities van de befaamde wielerquiz is het tijdens de vijfde editie dan eindelijk zo ver. Maarten heeft zich als een ware Zoetemelk ontdaan van het tweede-plaats-syndroom. In een spannende eindstrijd met Johan de Bont, Jan van Nunen, Marcel van Gorp, Karin Lokers en Ad Toepoel heeft Maarten zich gekroond tot de wielerquizkampioen 2017 van WTC De Hellen.

Een andere opzet
Piet Robben, Marcel Konings en Hendrik Dejonckheere hadden dit jaar voor een andere opzet gekozen. Ook de quizleiding was Wielerquiz 2017_8anders. Marcel Konings heeft zich een waardig vervanger van Coen getoond.

Naast de open vragen waren er ook meerkeuzevragen toegevoegd. Ook de hoeveelheid WTC de Hellen-weetjes was opgehoogd. Hierdoor bleek de quiz beter toegankelijk voor leden met minder vergaande kennis over wielrennen. Toch waren er een paar lastige vragen bij, waar zelfs cracks als Ad Toepoel en Maarten Scholtze het lastig mee hadden.

Zeven voorronden, bonusronde en één finale ronde
De wielerquiz bestond uit zeven voorronden, ieder met een eigen thema, te weten:

1. Algemeen;
2. Tour de France;
3. WTC De Hellen;
4. Tour-Giro-Vuelta;
5. Kenmerken – eigenschappen – parcoursen;
6. Klassiekers;
7. Olympische spelen.

Per ronde konden er tien punten gescoord worden. Na deze zeven voorronden en de bonusronde kwamen de volgende koppels als besten uit de bus:
- Maarten Scholtze en Karin Lokers;
- Ad Toepoel en Jan van Nunen;
- Marcel van Gorp en Johan de Bont;
- Roger Bougie en Hans Hermans.

Wielerquiz 2017_11De laatste twee koppels waren met exact hetzelfde aantal punten gedeeld derde geëindigd. Een barrage moest uiteindelijk de doorslag geven welk koppel zich zou kwalificeren voor de finaleronde. Uiteindelijk wisten Marcel en Johan de vraag “Hoe oud is Ferdi Kuebler geworden?” het beste te beantwoorden.

 

De finale
Alle zes de finalisten gingen vervolgens als individuen verder. De finaleronde bevatte pittige vragen. De einduitslag liet dit ook zien. Van de zeventien te scoren punten vielen de nummer zes tot en met twee binnen twee punten. De afstand tussen nummer één (Maarten Scholtze) en nummer twee (Ad Toepoel) was vrij groot (vier punten). Het ereschavot liet de volgende winnaars zien:

Wielerquiz 2017_29
1. Maarten Scholtze
2. Ad Toepoel
3. Karin Lokers

Dankwoord op zijn plaats
De invulling en opzet van de Wielerquiz vraagt een behoorlijke inspanning van de makers. We willen Piet Robben en Marcel Konings dan ook echt danken voor hun geweldige bijdrage. Zonder hun inzet zou de quiz niet mogelijk zijn.
Een dankwoord voor Marja de Volder is ook zeker op zijn plaats. Elke wielerquiz is zij als bardame van de partij. Dit jaar heeft zij daarnaast ook de formele onafhankelijke rol op zich genomen om de scores van elk team te verwerken.

Volgend jaar weer?
Op de quizavond is meerdere malen aangegeven dat de thuisblijvers ongelijk hebben gehad. Dat klopt. Het is dan ook jammer dat dit mooie en vooral leuke evenement beperkt bezocht wordt. De deelnemers zijn het er met elkaar over eens dat het een Wielerquiz 2017_1erg gezellige, spannende en leuke avond is die gaat over de sport die wij zo graag beoefenen. De gewijzigde opzet van de quiz zorgt ervoor dat je ook met minder kennis een leuke avond hebt. En het is een leuke manier om kort voor de start van het nieuwe wielerseizoen alvast weer eens bij elkaar te komen. Of de quiz volgend jaar weer georganiseerd wordt, zal met alle betrokkenen worden besproken. Maar we zijn erg benieuwd naar de redenen om niet naar de quiz te komen. Wellicht kunnen we daar een volgende keer rekening mee houden. Spreek er de evenementencommissie eens op aan.

Foto's quizavond
Door Piet Robben zijn een aantal foto's van de avond gemaakt. Deze zijn te vinden via de volgende link.

Marcel Konings, Piet Robben: Makers wielerquiz
Joris Weijters, Hans Hermans: Evenementencommissie

up