Wieler Toer Club De Hellen

Inlogformulier

2017

Paternoster Systeem

Startpositie


fiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternoster

fiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterK

 


Na 1e wissel (2,5 km)

 

fiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterE

fiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterF

 


Na 2e wissel (5 km)

 

fiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterD

fiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterfiets paternosterE

 


Enz., enz., enz.

  160px-Paternoster animatedWaar komt de naam vandaan?
Een paternoster of paternosterlift is een liftsysteem van cabines voor maximaal twee personen, zonder deuren, die zonder onderbreking aan twee kettingen in een schacht omhoog en omlaag bewegen met gewoonlijk een snelheid van zo'n 0,3 meter per seconde.

Men kan in- of uitstappen zodra een cabine de verdieping nadert, al vergt dit wel enige timing. De paternoster is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of minder valide zijn. Ook mogen in deze liften geen goederen worden vervoerd. Hierdoor raakt dit soort lift in snel tempo uit de gunst, maar ook doordat gebouwen steeds hoger worden, waardoor de capaciteit niet meer toereikend is. Nieuwe worden niet meer gebouwd, oude worden geleidelijk uit gebruik genomen. De nog in werking zijnde paternosters mogen echter in gebruik blijven zolang de eigenaar dit wil. Wel moet de lift elke 18 maanden gekeurd worden en aan de geldende normen voldoen. De laatste paternosters werden eind jaren zestig geïnstalleerd. Nederlandse fabrikanten van paternosters waren Backer en Rueb v/h machinefabriek Breda, Figee uit Haarlem en Stork Hijsch uit Hengelo.

Soms wordt onterecht gedacht dat passagiers bij de bovenste verdieping moeten uitstappen, omdat de kooi daarna over de kop zou gaan. Dat is niet juist: de liftkooi blijft altijd rechtop. Alleen bij zogenoemde "bandpaternosters" is dit niet het geval en moet men echt op de bovenste of onderste etage afstappen. Deze werden in het verleden enkel toegepast in fabrieken en zijn thans niet meer in gebruik.

De naam van de lift is ontleend aan het kralensnoer, de traditionele rooms-katholieke rozenkrans, die aangeeft wanneer een paternoster gebeden moet worden.